Winter Wonderland: χριστουγεννιάτικο πάρκο στην καρδιά του Hyde Park

Written by Eleni Kotidou

ΑΓΓΛΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
Winter Wonderland: χριστουγεννιάτικο πάρκο στην καρδιά του Hyde Park

Hyde Park,Λονδίνο

To Hydepark  δίνει κυριολεκτικά  πνοή στην πόλη…

Τοποθετημένο επιμελώς στο κέντρο του Λονδίνου, ένα παρκάκι -μη φανταστείς πολλά πράγματα, μια παιδική χαρά, πέντε παγκάκια..- έκτασης μόλις 1,420 στρεμμάτων που αυτόματα το καθιστά σε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα.

Όταν ο δήμαρχος Ken Livingstone πριν από δέκα χρόνια παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης για την αλλαγή του κλίματος του Λονδίνου, είχε ως στόχο να καταστήσει την πόλη του την πιο πράσινη στον κόσμο. Σύμφωνα με το σχέδιο, το Λονδίνο θα μετέφερε το 25% της εξουσίας του σε τοπικούς παραγόμενες,  σε πιο αποδοτικές πηγές, θα μείωνε  τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα  κατά 60% μέσα στα επόμενα 20 χρόνια προσφέροντας κίνητρα στους κατοίκους να βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των σπιτιών τους. Έτσι, λοιπόν το Ηyde park μαζί με άλλα πάρκα όπως οι κήποι του Κένσινγκτον (Kensington),το πάρκο του Ρίτζενς (Regent’s Park) ,  οι  κήποι Χόλαντ Παρκ (Holland Park) κ.ά αποτελούν μέχρι και σήμερα τους πνεύμονες του επιχειρηματικού, χρηματοοικονομικού κέντρου του Λονδίνου.


Advertisement

Πολυσύχναστο με αθλητικούς τύπους να σε προσπερνούν ανά δυο λεπτά, αποτελεί χώρος άσκησης ερωτικών περιπάτων, ακόμη και προτάσεων γάμου.Το πιο περίεργο που είδα ήταν ένα ζευγάρι με δύο παιδιά να τρέχουν παράλληλα… θα μου πεις πού είναι το περίεργο σε αυτό βρε Ελένη;

Wait for it…

Ο καθένας κρατούσε από ένα  παιδικό καρότσι με το κάθε  παιδάκι φυσικά να κάθεται αναπαυτικά  ντυμένο με φορμούλες αθλητικές (για να μπαίνουν στο κλίμα από μικρά λογικά) τρέχοντας  δίπλα δίπλα, έχοντας μπροστά τους το καρότσι και το παιδί που τους αντιστοιχούσε.Αυτό θα πει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΛΗΣΗ  για άσκηση , ο ορισμός « no excuses, bitches » περνούσε με τέμπο ρυθμικό από μπροστά μου.Ας επιστρέψουμε όμως στα δικά μας..

Εκεί πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις με αποκορύφωση τη χριστουγεννιάτικη αγορά που περιλαμβάνει όλα όσα θα απαιτούσε- ίσως και περισσότερα- η περίσταση.

Winter Wonderland: χριστουγεννιάτικο πάρκο στην καρδιά του Hyde Park

Η καρδιά του πάρκου μετατρέπεται σε ένα ξέφρενο λούνα πάρκ (Winter Wonderland) με roller coasters ( κοινώς τρενάκια), παιχνίδια με κρίκους που υπόσχονταν τροφαντούς λούτρινους αρκούδους,το «βρες τους αριθμούς» που σε δελέαζε με την γιγαντιαία toblerone σοκολάτα ενός μέτρου και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει απ’ όλο αυτό το πανηγύρι-υπερπαραγωγή το φαγητό.Τηγανιτά τσούρος βουτηγμένα σε ζεστή σοκολάτα( το αγγλικό στοιχείο κυριαρχεί για ακόμη μια φορά..ΔΕΝ), κρέπες , καυτερά λουκάνικα, πατάτες και άλλα τέτοια υγιεινά.

Αξίζει να το επισκεφτείτε για τη μαγική ατμόσφαιρα που στήνεται στο χώρο. Είναι μαγική ακριβώς για αυτόν τον  λόγο.Γιατί παρόλο που το όλο σκηνικό αρχικά θυμίζει κάτι πολύ επιτηδευμένο και ενοχλητικά τρανταχτό, στην πραγματικότητα καταφέρνει να σου μεταφέρει τη ζεστή αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.

Βλέποντας τα παιδιά να ανυπομονούν τυλιγμένα μέχρι τα λαμπερά μάτια με τα κασκολάκια τους να μπουν στο παγοδρόμιο κρατώντας το χέρι της μαμάς από τη μια και το κλασικό αρκούδι από την  άλλη, και  o Εμπενέζερ Σκρούτζ να είσαι , λυγίζεις, δε μπορείς.Παρόλα αυτά, το Hyde Park είναι όμορφο κάθε μέρα ανεξαρτήτου εποχής,ώρας και ημέρας. Ειδικά τους μήνες της άνοιξης είναι ιδανικά για ποδηλατάδα και ένα ωραίο πικ νικ με καλή παρέα.