Δυο μέρες μόνο στη Λισαβόνα

Written by Eleni Kotidou

ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Δυο μέρες μόνο στη Λισαβόνα
Στη Λισαβόνα, που λες, πήγα οδικώς από  τη νότια Ισπανία μιας και έμενα εκεί τότε. Δεν είχα πολύ χρόνο στη διάθεση μου παρά δυο μέρες ελεύθερες οπότε βρήκα την ευκαιρία για διήμερο ταξιδάκι. Πριν αναχωρήσω από Ισπανία γνώριζα μονάχα πως πρόκειται για την πόλη των θαλασσοπόρων εξερευνητών την εποχή των ανακαλύψεων.Α! και πως πήρε το όνομα της από τον Οδυσσέα. Τον γνωστό; ρώτησα τον Αντριάν. Το όνομα Οδυσσέας δεν  είναι Odysseus όπως στα αγγλικά ή κάτι τέτοιο;  Ο περήφανος ισπανός φίλος μου γέλασε : Όχι ρε χαζή. Στη γλώσσα μας λέγεται Ulisses (Ουλίσες).Συνέχιζα να μη βλέπω εμφανή συσχετισμό μεταξύ ουλίσες και Λισαβόνας αλλά δέχτηκα την πληροφορία και έσκασα.

Μουράρια (Mouraria)

Μουράρια ή αλλιώς τείχη κάποτε αποτελούσαν το γκέτο και απαρτιζόταν από τους εμιγκρέδες του περιθωρίου, πολιτικούς μετανάστες κυρίως Ιταλούς και Ευρωπαίους οι οποίοι ήθελαν να φύγουν από εκεί στην Αμερική ή την Αγγλία.

Σήμερα μετά από τόσα χρόνια, ακόμη αντηχεί στους ταλαιπωρημένους τοίχους της  η στενοχώρια και η μελαγχολία των τραγουδιών της, πηγή της fado (φάντο) μουσικής.Eκεί γεννήθηκε η Μαρία Σεβέρα Οροφριάνα η πρώτη πορτογαλίδα τραγουδίστρια της fado μουσικής και η καλύτερη εκείνης της εποχής όπως και ο Φερνάντο Μαουρίσιο ο οποίος τιτλοφορήθηκε ως ο βασιλιάς της fado στη Μουράρια.

Πλέον από τον Ιούνιο έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο, μουσικοί της fado,ντόπιοι  με την ευγενική χορηγεία του δήμου περπατώντας ρυθμικά  😛

Πρόκειται για ένα από τις μεσαιωνικές περιοχές του κέντρου της Λισαβόνας, δίπλα στην Αλφάμα και το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου.Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αναδόμησης και αναστύλωσης των κτιρίων με σκοπό τη διατήρηση της ιστορίας  και της κουλτούρας της πόλης.

Η γειτονιά Μαδραγόα (Madragoa) στη Λισαβόνα

Η Μαδραγόα είναι μια περιοχή πολύ κοντά στις εκβολές του ποταμού Τάγου (Ρίο Τέζου προφέρεται στα πορτογαλικά). Το όνομα της η περιοχή οφείλει σε ένα μοναστήρι που λεγόταν Madres de goa.

H Mαδραγόα υπήρξε τόπος συγκερασμού πολλών φυλών και εθνικοτήτων. Υπήρξε καταφύγιο για τους τότε ψαράδες που έγινε το σπίτι τους. Οι ψαράδες συνήθιζαν να καμαρώνουν για την πραμάτεια τους κουβαλώντας στον ώμο σε μεγάλα ψάθινα καλάθια την ψαριά τους , βροντοφωνάζοντας περήφανα για τα αποκτήματά τους στην αγορά ψάχνοντας για αγοραστές.

Μάλιστα, ο μύθος λέει ότι η περιοχή δημιουργήθηκε από τους γλάρους οι οποίοι μετέφεραν χιλιάδες κόκκους άμμου ώσπου φτιάχτηκε η γνωστή σήμερα ως Μαδραγόα.

Αλφάμα (Alfama)

Η Αλφάμα  είναι η πιο παλιά συνοικία της Λισαβόνας. Είναι ιστορική συνοικία,γραφική και θα τη βρεις σφηνωμένη ανάμεσα στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου (Castelo de São Jorge) και στον ποταμό Τάγο που βρέχει την Πορτογαλία. Αλφάμα  στα αραβικά σημαίνει θερμές  πηγές. Η περιοχή της Αλφάμα είναι πολύ ιδιαίτερη και εκτείνεται ως την καρδιά της πόλης, τη περιοχή Βaixa το κέντρο της Λισαβόνας.