0 Shares

Λευκά Χωριά της Ανδαλουσίας : Arcos de la Frontera

Μια φορά και έναν καιρό….

εκεί που βρίσκονται τώρα τα λευκά χωριά της Ανδαλουσίας υπήρχε  μια πόλη χτισμένη σε καλή στρατηγική θέση, ανάμεσα στην Campiña Jerezana και στην Serranía. Έχει πολύ πλούσια ιστορία αφού η ίδρυσή της μας ταξιδεύει πίσω στην Ρωμαϊκή Εποχή. Οι Ρωμαίοι την ονόμασαν Arx (λατινικό Αrx- Arcis) που σημαίνει φρούριο ( χτισμένο) σε ύψος. Αργότερα, όταν πέρασε στην κατοχή των Μουσουλμάνων μετονομάστηκε σε Arcos.Εκείνη την περίοδο, η πόλη είχε μετατραπεί σε μια ευημερούσα  και ακμάζουσα περιοχή υπό την κυριαρχία του Εμιράτου της Δαμασκού( 711- 757).Τον 11ο αιώνα μετατράπηκε σε πρωτεύουσα του μικρού βασιλείου Ταρίφα, υπό την κυριαρχία του Ben Jazrum. Για τους επόμενους αιώνες πέρασε από τα χέρια πολλών κατακτητών και άλλαξε πολλούς «ιδιοκτήτες» ώσπου τον 21ο αιώνα αποτελεί πλέον ένα από τα Λευκά χωριά της Ανδαλουσίας ( pueblos blancos de Andalucia), πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες.

Στο δρόμο για το χωριό του Αrcos το είδα να εξαπλώνεται μπροστά μου σα μια άσπρη κουκκίδα στον ορίζοντα και καθώς πλησίαζα δεν υπήρχε πλέον καμιά αμφιβολία γιατί αποτελεί την είσοδο για  τα Λευκά χωριά της Ανδαλουσίας.

Εκκλησία της Santa  Maria

Στην είσοδο της εκκλησίας, υπάρχει ένας κύκλος όπου οι αρχαιολόγοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τις μαύρες βούλες που “στιγματίζουν ” διάσπαρτες  τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό του κύκλου, οφείλεται σε κάποιου είδους τελετές που πιθανόν τελούνταν το μεσαίωνα.

 Μyth Buster….

Υπάρχει ο μύθος πως το Arcos de la Frontera  δημιουργήθηκε από ένα δράκο. Μάλιστα, πριν αρχίσει να επεκτείνετε  και πρo των γεωλογικών αλλοιώσεων από το πέρας του χρόνου, όντως το σχήμα του θύμιζε δράκο. Μπορεί να μην ήταν κάποιος δράκος, ο λόγος δημιουργίας της περιοχής αυτής αλλά σίγουρα περιεργάζοντας τη μικρογραφία του τόπου στο μουσείο του χωριού και με λίγη δόση φαντασίας, μπορούσες να δεις ένα δράκο με απλωμένα τα φτερά του να απεικονίζεται νοερά.

Θεωρούνταν, λοιπόν, πως πάντοτε θα ήταν μια πόλη ακμάζουσα με εύφορο έδαφος και δύναμη. Η επιδημία του κίτρινου πυρετού, όμως, κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα, κυριολεκτικά παρέλυσε την πόλη, αποδυναμώνοντάς την σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, η λεηλασία των Γάλλων και το μέγεθος των καταστροφών που άφησαν πίσω τους, έδινε μόνο μια επιλογή, την αναδόμηση εκ νέου της πόλης, την αναγέννησή της μέσα από τα ίδια της τα συντρίμμια.

Ο νηστικός bollos  de Semana Santa ονειρεύεται…

Πρόκειται για παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται κυρίως κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ( Santa Semana) στις εορτές του Πάσχα. Είναι πεντανόστιμο και θυμίζει κάτι από τα τσουρέκια που φτιάχνουμε στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των Πασχαλινών διακοπών. Αποτελείται από ζάχαρη, μαγιά, αλεύρι, γλυκάνισο, λάδι, σουσάμι, λίγο αλάτι και μισοψημένα αμύγδαλα.

Αν σκέφτεσαι να πας και θες οποιαδήποτε πληροφορία, μη το σκέφτεσαι, στείλε μου ό,τι θέλεις. Θα χαρώ να σε βοηθήσω. Αν πάλι έχεις πάει, ελεύθερα σχολιάσε για να δώσεις και εσύ τις δικές σου προτάσεις και ιδέες στους επόμενους.


Για περισσότερα άρθρα σχετικά δες εδώ.

0 Shares