Caminito del Rey: Το πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου;

Written by Eleni Kotidou

ΕΥΡΩΠΗ ΙΣΠΑΝΙΑ
Caminito del Rey: Το πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου;

Caminito del Rey: Το πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου;

Πού βρίσκεται το Camino del Rey;

Camino del Rey = ο δρόμος του Βασιλιά ονομάζεται το στενό δρομάκι που περιστρέφεται κατά μήκος των απότομων τοίχων ενός πολύ στενού φαραγγιού στο El Chorro. Το El Chorro βρίσκεται μια ανάσα από το Ardales, χωριό της Μάλαγας στη νότια Ισπανία. Ο δρόμος αυτός ήταν εν μέρει κλειστός για πάνω από μια δεκαετία.

Έχοντας διαβάσει για το caminito del Rey το οποίο έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως το πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου και έχοντας ενθουσιαστεί που θα πάω, είναι περιττό να πω ότι γονείς και φίλοι δεν είχαν ιδέα. Θα τους το ανακοίνωνα αν και εφόσον επέστρεφα.

Αν έχεις υψοφοβία και δε νιώθεις έτοιμος να την ξεπεράσεις, μπορείς απλά να συνοδέψεις τους τολμηρούς φίλους στο ταξίδι κάνοντάς το ως μια ολοήμερη εκδρομή. Το τοπίο προς το Ardales και γύρω από το Caminito del Rey σε μαγνητίζει. Περιβάλλεται από λίμνη γεμάτη ταξιδιάρες πάπιες και σίγουρα αυτή η επιλογή είναι πολύ καλύτερη από το να περάσεις ένα ακόμη σαββατοκύριακο λιώνοντας στον καναπέ μπροστά στον υπολογιστή.

Έπρεπε να περιμένω για την είσοδο μου στο Caminito del Rey oπότε και αποφάσισα να κάνω τον κύκλο της λίμνης κάνοντας ένα νέο φίλο με τον οποίο μοιράστηκα και το πρωινό μου.

 

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί πως μου ζητήθηκε πριν μπω να συμπληρώσω ένα χαρτί στο οποίο κάτω κάτω υπέγραφες ότι για οτιδήποτε σου συμβεί είσαι υπεύθυνος εσύ και μόνο εσύ. Πολύ ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο ενώ έχεις αποφασίσει να διασχίσεις το “πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου”. Βλέπεις μια το χαρτί του θανάτου που απαιτεί την υπογραφή σου και μια το φαράγγι που αχνοφαίνεται από την είσοδο.

Επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου δε σου κρύβω ότι εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα κάτι τέτοιο : “E, τελικά άκυρο. Δεν ανεβαίνω”.

Εν τέλει αφού έπρηξα την κοπέλα με ερωτήσεις του τύπου “Ισχύει ότι μετά από εκτεταμένες επισκευές τα τελευταία χρόνια είναι ασφαλέστερο από ποτέ άλλοτε το φαράγγι;”, “Και μπορώ να πάρω και την φωτογραφική μου μαζί;”

“Μην ανησυχείτε, είναι απόλυτα ασφαλές”, ανταποκρίθηκε εκείνη. Αν ήταν απόλυτα ασφαλές δε θα έπρεπε να υπογράψω αυτό εδώ το χαρτί που επικυρώνει την απόλυτη ευθύνη μου σε περίπτωση θανάτου, σκέφτηκα.

Μετά από τέσσερα χρόνια επισκευών πρόσθεσαν στο “πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου”  τη γέφυρα που κοιτάς να την περάσεις γρήγορα και ανά δύο άτομα το πολύ την φορά.

Caminito del Rey

Προσοχή! Κίνδυνος κατολίσθησης

Και μιας και δε ξέρουμε τους κινδύνους, μας ενημερώνουν με τέτοιες χαρωπές πινακιδούλες για πιθανές κατολισθήσεις.

Caminito del Rey το πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου

Caminito del Rey: Είναι όντως το πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου;

Παλαιότερα, ο κίνδυνος που διέτρεχες ήταν αναμφίβολα πολύ μεγαλύτερος. Μπορούσαν να εισέλθουν πολύ λιγότερα άτομα και έπρεπε να είχες γνώσεις αναρρίχησης, εξοπλισμό και ειδικά παπούτσια για να περάσεις από αυτά εδώ τα λεπτά μονοπατάκια που υπόσχονταν φλερτάκι με το πετρώδες χάος από κάτω σου. Το μονοπάτι υψώνεται πάνω από 100 μέτρα από το ποτάμι που διασχίζει το φαράγγι.

Caminito del Rey το πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου

Caminito del Rey το πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου

Από πού πήρε το όνομα του;

Το όνομα ως το πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου δεν το πήρε  προφανώς τυχαία. Σημειώθηκαν αρκετοί θάνατοι, με πιο πρόσφατους το 2000. Αυτό, όμως ανήκει στο παρελθόν καθώς μετά τις επισκευές που ολοκληρώθηκαν το 2015, το Caminito del Rey είναι πλέον προσβάσιμο χάνοντας αυτομάτως τον τίτλο “το πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου”.

Μια φορά και έναν καιρό….στο Caminito del Rey

Το Caminito del Rey άρχισε να χτίζεται το 1901 και η κατασκευή του έλαβε τέλος περίπου τέσσερα χρόνια μετά, εν έτει 1905. Oνομάστηκε ο δρόμος, το μονοπατάκι του Βασιλιά γιατί ο Αλφόνσο ο 13ος το διέσχισε το 1921 μιας και καλούνταν να εγκαινιάσει το φράγμα “Conde del Guadalhorce”.

Caminito del Rey το πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου

Caminito del Rey το πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου

Caminito del Rey | worldtravellen

Caminito del Rey: Θέα από ψηλά

Αξίζει να επισκεφτείς το Caminito del Rey;

Σίγουρα, είτε μπείτε είτε όχι περιβάλλεται από άφθονο πράσινο και η φύση με γαλήνεψε. Αν είσαι κοντά, πήγαινε έστω και για μια βόλτα,έστω και για μια αναγνωριστική περιήγηση γύρω από το άλλοτε ” το πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου”. Μη το φοβάσαι όμως. Δοκίμασέ το. Πρόσεχε που πατάς και όλα θα πάνε καλά. Πέρα από την πλάκα, πλέον δεν απαιτεί προπόνηση ή κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για να πας. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να κλείσεις τη θέση σου ηλεκτρονικά για να μπεις σε ένα από τα γκρουπ ανθρώπων και ευνοϊκό καιρό.

Αν σκέφτεσαι να πας και θες οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια, μη το σκέφτεσαι, στείλε μου ό,τι θέλεις. Θα χαρώ να σε βοηθήσω. Αν πάλι έχεις πάει, ελεύθερα σχολιάσε αν θέλεις να δώσεις και εσύ τις δικές σου προτάσεις και ιδέες στου επόμενους.


Eπίσης, για περισσότερα μέρη στην Ισπανία μπορείς να τσεκάρεις και αυτό :