0 Shares

Οι ανεμόμυλοι είναι ένα από τα εθνικά σύμβολα της Ολλανδίας. Πρώτο στην λίστα βάζω το Άμστερνταμ γιατί είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδίας και το πιο πιθανό είναι ο προορισμός σου να είναι αυτός. Επίσης, πολύ πιθανό είναι να μην έχεις είτε το χρόνο είτε το χρήμα ώστε να αφήσεις πίσω σου την πόλη του Βαν Γκογκ και του Ρεμπράντ προς την ολλανδική ύπαιθρο.Έτσι, μπορεί οι ανεμόμυλοι του Άμστερνταμ να μην είναι οι πιο εντυπωσιακοί και να μοιράζονται σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας,παρόλαυτα να ξέρεις έχεις την επιλογή τους 😛 .

Ανεμόμυλοι : 3  μέρη της Ολλανδίας για να τους δεις
Ανεμόμυλοι : 3  μέρη της Ολλανδίας για να τους δεις

1) Υπάρχουν συνολικά 8 ανεμόμυλοι σκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της πόλης του Άμστερνταμ σε χρονολογική σειρά ξεκινώντας από τον ανεμόμυλο Otter  που κατασκευάστηκε το 1631 και μπορείς να τον βρεις στην παρακάτω διεύθυνση : Gillis van Ledenberchstraat 78. O δεύτερος γηραιότερος ανεμόμυλος στο Άμστερνταμ είναι ο κύριος 1200 Roe με ημερομηνία γέννησης την αμέσως επόμενη χρονιά από τον πρώτο , το 1632 και βρίσκεται στην οδό Haarlemmerweg 70. Eπίσης, ο ανεμόμυλος Riekermolen (1636) και ο 1100 Roe( 1674) βρίσκονται στην οδό De Borcht 10 και Herman Bonpad 6 αντίστοιχα. Ακολουθούν οι Molen Van Sloten (1685) στο δρόμο Akersluis 10 και Gooyer (1725) στην οδό Funenkade 5. Τέλος, στον ίδιο δρόμο με τον 1200 Roe θα βρεις τον De Bloemen (1786) αρκετά νούμερα πιο κάτω στον αριθμό 465,Haarlemmerweg και κλείνουμε με το νεότερο της παρέας τον ανεμόμυλο D’Admiral με χρονολογία δημιουργίας το 1792 ( τώρα πρόσφατα δηλαδή :P) στη διεύθυνση Noordhollandschkanaaldijk 2.

2) Zaandam: Πρόκειται για παράδειγμα κλασικού χωριού της Ολλανδικής υπαίθρου όπου πρωταγωνιστούν στενά κανάλια με πάπιες, τοπικά τυριά πολλών ειδών και σοκολάτες,μαγαζάκια με χειροποίητα ξυλοπάπουτσα και σουβενίρ. Σήμα κατατεθέν; οι ανεμόμυλοι! Βρίσκεται περίπου κάνα σαρανταπεντάλεπτο από το κέντρο της πρωτεύουσας και είναι εύκολη η μεταφορά με λεωφορείο που κοστίζει γύρω στα 5 με 6 ευρώ.

3) Δεκαεννιά ανεμόμυλοι βρίσκονται στο Kinderdijk, ένα χωριό ανατολικά του Ρότερνταμ και αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Είναι εντυπωσιακό γιατί οι ανεμόμυλοι είναι πολλοί συγκριτικά με το μέγεθος του χωριού. Σκέψου πως σε όλοκληρο Άμστερνταμ συναντάς μόνο 8  ενώ στο Kinderdijk περιβάλλεσαι από 19 από αυτούς.

Ανεμόμυλοι : 3  μέρη της Ολλανδίας για να τους δεις
Ανεμόμυλοι : 3  μέρη της Ολλανδίας για να τους δεις

Το Kinderdijk είναι αρκετά τουριστικό και δημοφιλές και όπως κάθε τόπος έχει την ιστορία  και τους μύθους του, το χωριό αυτό οφείλει την ονομασία του σε ένα μύθο. Kinderdijk είναι σύνθετη λέξη με πρώτο συνθετικό το Kinder που είναι το παιδί ( οκ, το ‘ξερα αυτό από τα γερμανικά) και dijk που σημαίνει ανάχωμα, χαντάκι). Σε  ελεύθερη μετάφραση λοιπόν σημαίνει το χαντάκι του παιδιού. Διαλέγω το χαντάκι από το ανάχωμα γιατί ακούγεται πιο μακάβριο. Τέλος πάντως, η ιστορία μας πάει κάπως έτσι και θα της δώσω τον εξής τίτλο :

“Ένα μακάβριο όνομα με ευτυχές τέλος”

“Μια φορά και ένα καιρό στην επίπεδη Ολλανδία πλημμύριζε συχνά. Έτσι για την αποστράγγιση του εδάφους και την αντιμετώπιση του προβλήματος δημιουργήθηκαν οι ανεμόμυλοι. Στα μέσα περίπου του 15ου αιώνα, μια φοβερή σειρά από πλημμύρες έπληξε το χωριό όταν μια μέρα αφού επιτέλους καταλάγιασε η καταιγίδα και βγήκε ξανά ο ήλιος και οι κάτοικοι ή ο κάτοικος( υπάρχει μια διαφωνία εδώ για το πόσοι ήταν 😛 )πήγαν να δουν αν υπάρχει κάτι να περισώσουν από το χαντάκι/ ανάχωμα. Προς μεγάλη τους έκπληξη είδαν μια κούνια να ταλαντεύεται ανάμεσα στα νερά. Μια γάτα την κουνούσε συνεχώς για να μη πλημμυρίσει η κούνια μέσα στην οποία κοιμόταν ένα μικρό μωρό. Και εζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα”.

Ανεμόμυλοι : 3  μέρη της Ολλανδίας για να τους δεις

Δε ξέρω αν βρήκες πειστική την παραπάνω ιστορία γιατί μπορεί η λογική μας να μην επιτρέπει μια γάτα-ήρωα αλλά η δική μου λογική σίγουρα επιτρέπει μια γάτα που φοβάται το νερό και προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατηθεί σε ένα κομμάτι ξύλο που στην ιστορία μας τυχαίνει να είναι μια ξύλινη κούνια. Η ιστορία βέβαια ” μπάζει” σε διάφορα σημεία που δεν εξηγεί πως το μωρό βρέθηκε εκεί κτλ. Όπως και να ΄χει, αν βρίσκεσαι Ολλανδία, μια μονοήμερη απόδραση στο χωριό με το μακάβριο όνομα και το ευτυχές τέλος συνίσταται από πενήντα κατασκευαστές πλυντ..ανεμόμυλων.

Μπορείς να τσεκάρεις και αυτό το άρθρο  για τα εξής : Ανεμόμυλοι και άλλα εθνικά σύμβολα της Ολλανδίας (βλέπε Κόκκινα Φανάρια,Μαριχουάνα και τουλίπες).  Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και για οτιδήποτε με χρειαστείς είμαι εδώ! Απλώς,ρώτα!

0 Shares

You might also enjoy: