Ανεμόμυλοι: 3  μέρη της Ολλανδίας για να τους δεις

Written by Eleni Kotidou

ΕΥΡΩΠΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ανεμόμυλοι: 3  μέρη της Ολλανδίας για να τους δεις

Οι ανεμόμυλοι είναι ένα από τα εθνικά σύμβολα της Ολλανδίας. Πρώτο βάζω το Άμστερνταμ γιατί είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδίας και αποτελεί τον πιο πιθανό προορισμό συγκριτικά με τα άλλα δύο μέρη που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα. Η πόλη του Βαν Γκογκ και του Ρεμπράντ, το γραφικό χωριό Zaandam και το δημοφιλές Kinderdijk είναι 3 μέρη της Ολλανδίας που θα βρεις εντυπωσιακούς ανεμόμυλους. Αυτοί του Άμστερνταμ μπορεί να μην είναι οι πιο θαυμαστοί και να μοιράζονται σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, σίγουρα όμως συνδυάζονται αρμονικά με τα υπόλοιπα αξιοθέατα της πρωτεύουσας.

Ανεμόμυλοι: 3  μέρη της Ολλανδίας για να τους δεις

Η αποτύπωση ενός ανεμόμυλου πλαισιωμένος από τη φύση και την ανθρώπινη παρουσία δοσμένος από το χέρι του Ολλανδού ζωγράφου Ρεμπράντ

8 ανεμόμυλοι στο Άμστερνταμ

Υπάρχουν συνολικά 8 ανεμόμυλοι σκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της πόλης του Άμστερνταμ σε χρονολογική σειρά.

  • Ξεκινώ από τον ανεμόμυλο Otter που κατασκευάστηκε το 1631 και μπορείς να τον βρεις στην παρακάτω διεύθυνση: Gillis van Ledenberchstraat 78.
  • O δεύτερος γηραιότερος ανεμόμυλος στο Άμστερνταμ είναι ο κύριος 1200 Roe με ημερομηνία γέννησης την αμέσως επόμενη χρονιά από τον πρώτο , το 1632 και βρίσκεται στην οδό Haarlemmerweg 70. Επίσης, ο ανεμόμυλος Riekermolen (1636) και ο 1100 Roe (1674) βρίσκονται στην οδό De Borcht 10 και Herman Bonpad 6 αντίστοιχα. Ακολουθούν οι Molen Van Sloten (1685) στο δρόμο Akersluis 10 και Gooyer (1725) στην οδό Funenkade
  • Τέλος, στον ίδιο δρόμο με τον 1200 Roe, θα βρεις τον De Bloemen (1786) αρκετά νούμερα πιο κάτω στον αριθμό 465, Haarlemmerweg. Κλείνουμε με το νεότερο της παρέας, τον ανεμόμυλο D’Admiral με χρονολογία δημιουργίας το 1792 (τώρα πρόσφατα δηλαδή :P) στη διεύθυνση Noordhollandschkanaaldijk 2.

3 μέρη για να δεις τους ανεμόμυλους στην Ολλανδία

2) Ζάανταμ (Zaandam): Πρόκειται για παράδειγμα κλασικού χωριού της Ολλανδικής υπαίθρου όπου πρωταγωνιστούν στενά κανάλια με πάπιες, τοπικά τυριά πολλών ειδών και σοκολάτες, μαγαζάκια με χειροποίητα ξυλοπάπουτσα και σουβενίρ. Σήμα κατατεθέν του Ζάαρνταμ (Zaandam); Μα, φυσικά οι ανεμόμυλοι! Απέχει περίπου σαράντα λεπτά από το κέντρο της πρωτεύουσας και είναι εύκολη η μεταφορά με λεωφορείο με κόστος εισιτηρίου γύρω στα 5 με 6 ευρώ.

3) Κίντερντικ (Kinderdijk): Δεκαεννιά ανεμόμυλοι βρίσκονται στο Κίντερντικ (Kinderdijk), ένα χωριό ανατολικά του Ρότερνταμ και αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Είναι εντυπωσιακό γιατί οι ανεμόμυλοι είναι πολλοί συγκριτικά με το μέγεθος του χωριού. Σκέψου πως σε όλοκληρο Άμστερνταμ συναντάς μόνο 8  ενώ στο Kinderdijk περιβάλλεσαι από 19 από αυτούς.

Ανεμόμυλοι: 3  μέρη της Ολλανδίας για να τους δεις

Ανεμόμυλος στο Κίντερντικ της Ολλανδίας την ώρα του ηλιοβασιλέματος

Το Kinderdijk είναι τόσο τουριστικό όσο δημοφιλές κι όπως κάθε τόπος έχει την ιστορία και τους μύθους του, έτσι το χωριό αυτό οφείλει την ονομασία του σε ένα μύθο. Kinderdijk είναι σύνθετη λέξη με πρώτο συνθετικό το Kinder που είναι το παιδί και dijk που σημαίνει ανάχωμα, χαντάκι. Σε  ελεύθερη μετάφραση, λοιπόν, σημαίνει το χαντάκι του παιδιού. Διαλέγω το χαντάκι από το ανάχωμα γιατί ακούγεται πιο μακάβριο. Τέλος πάντως, η ιστορία μας θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει τον εξής τίτλο:

Ένα μακάβριο όνομα με ευτυχές τέλος

Μια φορά κι έναν καιρό…στο Κίντερντικ

Μια φορά κι έναν καιρό στην επίπεδη Ολλανδία πλημμύριζε συχνά. Έτσι, η ανάγκη για αποστράγγιση του εδάφους και για αντιμετώπιση του προβλήματος δημιούργησαν τους ανεμόμυλους. Στα μέσα περίπου του 15ου αιώνα, μια φοβερή σειρά από πλημμύρες έπληξε το χωριό όταν μια μέρα αφού επιτέλους καταλάγιασε η καταιγίδα και προέβαλε ξανά ο ήλιος, οι κάτοικοι πήγαν να δουν αν υπάρχει κάτι να περισώσουν από το ανάχωμα. Προς μεγάλη τους έκπληξη, είδαν μια κούνια να ταλαντεύεται ανάμεσα στα νερά! Μια γάτα την κουνούσε συνεχώς με σκοπό να μη πλημμυρίσει και να σώσει το μωρό που κοιμόταν μέσα σε αυτήν. Και εζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!

Ανεμόμυλοι : 3  μέρη της Ολλανδίας για να τους δεις

Δε ξέρω αν βρήκες πειστική την παραπάνω ιστορία γιατί μπορεί η λογική μας να μην επιτρέπει μια γάτα-ήρωα αλλά η δική μου λογική σίγουρα επιτρέπει μια γάτα που φοβάται το νερό και προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατηθεί σε ένα κομμάτι ξύλο που στην ιστορία μας τυχαίνει να είναι μια ξύλινη κούνια. Η ιστορία βέβαια “μπάζει” σε διάφορα σημεία που δεν εξηγεί πώς το μωρό βρέθηκε εκεί κτλ. Όπως και να ΄χει, αν βρίσκεσαι Ολλανδία, μια μονοήμερη απόδραση στο χωριό με το μακάβριο όνομα και το ευτυχές τέλος συνίσταται από πενήντα κατασκευαστές πλυντ..ανεμόμυλων.

Μπορείς να τσεκάρεις και αυτό το άρθρο για τα εξής: Ανεμόμυλοι και άλλα εθνικά σύμβολα της Ολλανδίας.

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και για οτιδήποτε με χρειαστείς, είμαι εδώ! Απλώς, ρώτα!