1 Shares

Αν παίζαμε ένα παιχνίδι όπου με δέκα πράγματα ή λέξεις θα έπρεπε να χαρακτηρίσω το Άμστερνταμ ίσως και ολόκληρη την Ολλανδία αυτές θα ήταν οι εξής :

 1. Ξυλοπάπουτσα
 2. Τουλίπες
 3. Ανεμόμυλοι
 4. Βάφλες
 5. Βαν Γκογκ
 6. Ρεμπράντ
 7. Ποδήλατα
 8. Φεστιβάλ
 9. Ναρκωτικά
 10. Σεξ

6 Πράγματα που δε γνώριζες για το Άμστερνταμ

1.Το Άμστερνταμ είναι μια πόλη επίπεδη,τελείως φλατ με το ψηλότερο σημείο της χώρας να φτάνει μόλις τα 323 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Δεν θα συναντήσεις ανηφορικές οδούς και κατηφορικά δρομάκια. Γι’ αυτό και η χρήση των ποδηλάτων καθίσταται εύκολη έως και απαραίτητη στην πράσινη πόλη. Το Άμστερνταμ δίνει πολλές επιλογές και μπορείς σε λίγες μέρες μόνο να κάνεις αρκετά πράγματα. Επίσης,είναι από τις πόλεις που περπατιούνται εύκολα, οπότε ακόμη και να μην είναι το ποδήλατο νούμερο 1 στις προτιμήσεις σου, βάλε άνετα παπούτσια και ξεκίνα!

2.Τα ξυλοπάπουτσα και οι ανεμόμυλοι προέκυψαν από μια κοινή  ανάγκη. Το έδαφος της Ολλανδίας, ελώδες, υγρό και λασπώδες καθιστούσε απαραίτητη την ξεχωριστή αυτή υπόδηση. Τα ξυλοπάπουτσα ή αλλιώς hogeklompen(ψηλά και βαριά παπούτσια) για τους άντρες και τα tripklompen ( λιγότερο βαριά και ψηλά) για τις γυναίκες χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα από τους παλιούς και τους παραδοσιακούς βαρκάρηδες των καναλιών.

Οι ανεμόμυλοι, από την άλλη, μεταξύ των άλλων λειτουργιών, αντιμετώπιζαν το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας αποξηραίνοντας λίμνες και βάλτους, δημιουργώντας παράλληλα πρόσφορο έδαφος για καλλιέργεια. Γι’αυτό άλλωστε και το Άμστερνταμ είναι χτισμένο αποκλειστικά πάνω σε ξύλινες βάσεις ύψους 11 μέτρων.

Οι ανεμόμυλοι χρησίμευαν, επίσης, για τη άλεση του καλαμποκιού, του σιταριού και της βρώμης, κύρια συστατικά στην τροφή των Ολλανδών. Υπάρχουν, ακόμη, πάνω από 1000 παραδοσιακοί ανεμόμυλοι στην Ολλανδία που δουλεύουν μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε για να τους δείτε. Για περισσότερα δες το παρακάτω άρθρο πράγματα και μέρη που μπορείς να δεις τους ανεμόμυλους :

Μyth Buster

3.Coffee Shops : Το Άμστερνταμ είναι μάλιστα διάσημο για τα καφέ που πωλούν χόρτο σε πολλές ποικιλίες. Επιτρέπεται να καπνίσεις ναρκωτικές ουσίες, κοινώς μπάφο, στα λεγόμενα coffee shops. Επειδή όπως και το σεξ έτσι και η μαριχουάνα αποτελούν πηγή του τουρισμού είναι πολυδιαφημισμένα και υπερεκτιμημένα. Αν θέλεις να κάνεις χόρτο θα πρέπει να προσέξεις σε ποιο coffee shop θα πας γιατί οι ποικιλίες  είναι πολλές και ο καθένας μπορεί να σου πασάρει ό,τι θέλει. Κρίμα να πας για διακοπές και καταλήξεις άρρωστος.

Κοινώς, το έχουν ξεφτιλίσει λίγο το θέμα με το χόρτο και θα το καταλάβεις όταν πας. Υπάρχουν ένα σωρό μικρά πράγματα και πραγματάκια με logo το φύλλο μαριχουάνας να λανσάρει έξω από το κουτί. Από μπισκοτάκια συσκευασμένα μέχρι κεκάκια. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για κανονικά μπισκοτάκια που δε περιέχουν  χόρτο. Είναι με λίγα λόγια τόσο τουριστικά  που ακόμη και τα κοινά μπισκότα λανσάρονται με το σύμβολο του χόρτου ως «ιδιαίτερα» μπισκότα. Αν θες να κάνεις , καλό είναι να μη πάρεις  από οποιονδήποτε πλανόδιο σου πλασάρει και να τσεκάρεις το coffee shop που θα πας. Mη ξεχνάς πως είναι τα μόνα μέρη όπου μπορείς να καπνίσεις νόμιμα δημοσίως( τονίζω το νόμιμα 😛 ).Όπως και να ‘χει είναι μια μεγάλη φούσκα γιατί το Άμστερνταμ είναι πολύ περισσότερα από τα τόσο διαφημισμένα coffee shops και θα το καταλάβεις όταν το επισκεφτείς. Θα καταρρίψεις και εσύ το μύθο του « πάω Ολλανδία για να κάνω χόρτο».

 1. Επίσης, οι τουλίπες μπορεί να έχουν εδραιωθεί ως το σύμβολο της Ολλανδίας, όμως στην πραγματικότητα, τουλίπες δεν υπήρχαν μέχρις ότου μεταφέρθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο Άμστερνταμ πολλά χρόνια πριν γύρω στο 17ο αιώνα.Παράξενα πράγματα ε; μέχρι και η τουλίπα μετανάστευσε.
 2. Η Ολλανδία αποτελεί το πιο πυκνοκατοικημένο κράτος της Ευρώπης, με 489 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
 3. Υπάρχουν περισσότερα ποδήλατα στην Ολλανδία απ’ ό,τι άνθρωποι (16,8 εκατομμύρια).  Mπορείς να τσεκάρεις και αυτό το άρθρο! Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και για οτιδήποτε με χρειαστείς είμαι εδώ! Απλώς, ρώτα!
1 Shares