Πέντε Πράγματα που δε γνώριζες για το Άμστερνταμ

Written by Eleni Kotidou

ΕΥΡΩΠΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Πέντε Πράγματα που δε γνώριζες για το Άμστερνταμ

Αν παίζαμε ένα παιχνίδι όπου έπρεπε να πείτε τα πρώτα πέντε πράγματα για το Άμστερνταμ ή  δέκα λέξεις που σου  έρχονται στο μυαλό (ίσως και ολόκληρη την Ολλανδία), ποιες από τις παρακάτω θα είχαμε κοινές;

  1. Ξυλοπάπουτσα
  2. Τουλίπες
  3. Ανεμόμυλοι
  4. Βάφλες
  5. Βαν Γκογκ
  6. Ρεμπράντ
  7. Ποδήλατα
  8. Φεστιβάλ
  9. Ναρκωτικά
  10. Σεξ

Πέντε Πράγματα που δε γνώριζες για το Άμστερνταμ

1.Το Άμστερνταμ είναι μια πόλη επίπεδη,τελείως φλατ με το ψηλότερο σημείο της χώρας να φτάνει μόλις τα 323 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Δεν θα συναντήσεις ανηφορικές οδούς και κατηφορικά δρομάκια. Γι’ αυτό και η χρήση των ποδηλάτων καθίσταται εύκολη έως και απαραίτητη στην πράσινη πόλη. Το Άμστερνταμ δίνει πολλές επιλογές και μπορείς σε λίγες μέρες μόνο να κάνεις αρκετά πράγματα. Επίσης,είναι από τις πόλεις που περπατιούνται εύκολα, οπότε ακόμη και να μην είναι το ποδήλατο νούμερο 1 στις προτιμήσεις σου, βάλε άνετα παπούτσια και ξεκίνα!

2.Τα ξυλοπάπουτσα και οι ανεμόμυλοι προέκυψαν από μια κοινή  ανάγκη. Το έδαφος της Ολλανδίας, ελώδες, υγρό και λασπώδες καθιστούσε απαραίτητη την ξεχωριστή αυτή υπόδηση. Τα ξυλοπάπουτσα ή αλλιώς hogeklompen(ψηλά και βαριά παπούτσια) για τους άντρες και τα tripklompen (λιγότερο βαριά και ψηλά) για τις γυναίκες χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα από τους παλιούς και τους παραδοσιακούς βαρκάρηδες των καναλιών. Εδώ μπορείς να δεις διάφορα σχέδια με τακούνια -ό,τι πιο άβολο σε παπούτσι έχω δει-

3. Οι ανεμόμυλοι, από την άλλη, μεταξύ των άλλων λειτουργιών, αντιμετώπιζαν το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας αποξηραίνοντας λίμνες και βάλτους, δημιουργώντας παράλληλα πρόσφορο έδαφος για καλλιέργεια. Γι’αυτό άλλωστε και το Άμστερνταμ είναι χτισμένο αποκλειστικά πάνω σε ξύλινες βάσεις ύψους 11 μέτρων.

Οι ανεμόμυλοι χρησίμευαν, επίσης, για τη άλεση του καλαμποκιού, του σιταριού και της βρώμης, κύρια συστατικά στην τροφή των Ολλανδών. Υπάρχουν, ακόμη, πάνω από 1000 παραδοσιακοί ανεμόμυλοι στην Ολλανδία που δουλεύουν μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε για να τους δείτε. Για περισσότερα δες το παρακάτω άρθρο πράγματα και μέρη που μπορείς να δεις τους ανεμόμυλους :

Myth Buster

Coffee Shops

Το Άμστερνταμ είναι μάλιστα διάσημο για τα καφέ που πουλάνε χόρτο σε πολλές ποικιλίες. Επιτρέπεται να καπνίσεις ναρκωτικές ουσίες, κοινώς μπάφο, στα λεγόμενα coffee shops. Επειδή όπως και το σεξ έτσι και η μαριχουάνα αποτελούν πηγή του τουρισμού είναι πολυδιαφημισμένα και υπερεκτιμημένα. Αν θέλεις να κάνεις χόρτο θα πρέπει να προσέξεις σε ποιο coffee shop θα πας γιατί οι ποικιλίες είναι πολλές και ο καθένας μπορεί να σου πασάρει ό,τι θέλει. Κρίμα να πας για διακοπές και να καταλήξεις άρρωστος.

Κοινώς, το έχουν ξεφτιλίσει λίγο το θέμα με το χόρτο και θα το καταλάβεις όταν πας. Υπάρχουν ένα σωρό μικρά πράγματα και πραγματάκια με logo το φύλλο μαριχουάνας να λανσάρει έξω από το κουτί. Από μπισκοτάκια συσκευασμένα μέχρι κεκάκια. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για κανονικά μπισκοτάκια που δε περιέχουν  χόρτο. Είναι με λίγα λόγια τόσο τουριστικά που ακόμη και τα κοινά μπισκότα λανσάρονται με το σύμβολο του χόρτου ως «ιδιαίτερα» μπισκότα. Αν θες να κάνεις, καλό είναι να μη πάρεις από οποιονδήποτε πλανόδιο σου πλασάρει και να τσεκάρεις το coffee shop που θα πας. Mη ξεχνάς πως είναι τα μόνα μέρη όπου μπορείς να καπνίσεις νόμιμα δημοσίως (τονίζω το νόμιμα :). Όπως και να ‘χει είναι μια μεγάλη φούσκα γιατί το Άμστερνταμ είναι πολύ περισσότερα από τα τόσο διαφημισμένα coffee shops και θα το καταλάβεις όταν το επισκεφτείς. Θα καταρρίψεις και εσύ το μύθο του «πάω Ολλανδία για να κάνω χόρτο».

Οι τουλίπες

Επίσης, οι τουλίπες μπορεί να έχουν εδραιωθεί ως το σύμβολο της Ολλανδίας, όμως στην πραγματικότητα, τουλίπες δεν υπήρχαν μέχρις ότου μεταφέρθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο Άμστερνταμ πολλά χρόνια πριν γύρω στο 17ο αιώνα. Παράξενα πράγματα ε; μέχρι και η τουλίπα μετανάστευσε.

Η χώρα

Η Ολλανδία αποτελεί το πιο πυκνοκατοικημένο κράτος της Ευρώπης, με 489 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Ποδήλατα

Υπάρχουν περισσότερα ποδήλατα στην Ολλανδία απ’ ό,τι άνθρωποι (16,8 εκατομμύρια). Mπορείς να τσεκάρεις και αυτό το άρθρο και αυτό εδώ!

Σε ευχαριστώ που έμεινες μαζί μου μέχρι το τέλος του άρθρου. ♥

Αν θελήσεις οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια, μη το σκέφτεσαι, στείλε μου! Θα χαρώ να σε βοηθήσω. Αν  πάλι έχεις πάει, άφησε ένα σχόλιο δίνοντας κι εσύ τις δικές σου προτάσεις και ιδέες στου επόμενους.