worldtravellen logo

24 ώρες στη Μπολόνια

1. Μπορντοροδοκόκκινα (που λέει και η Μοιραράκη) σπιτάκια παντού. Με μια πρώτη βόλτα στην πόλη, το χρώμα των σπιτιών είναι σίγουρα κάτι που θα τραβήξει την προσοχή σας. Εξάλλου, το όνομα «La Rossa» δεν της έχει δοθεί χωρίς λόγο.

24 ώρες στη Μπολόνια

Με την πρώτη ματιά…στη Μπολόνια

2. Η γενέτειρα της σάλτσας Μπολονέζ. Επάξια έχει κερδίσει τον τίτλο «La Grassa». Παχιά, λοιπόν, ονομάζεται η πόλη της Μπολόνιας και πλούσια, γεμάτη γεύσεις, αρώματα, χρώματα και μυρωδιές που θα σας σπάσουν την μύτη. Πεντανόστιμα τα ραγκού αλά Μπολονέζ (ragu alla Bolognese). Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις…θα χάσεις!

3. Εδώ βρίσκεται το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του δυτικού κόσμου (1088) και εδώ δίδασκε ο κορυφαίος Ιταλός διανοητής Umberto Eco. Έγινε γνωστός με το πρώτο του μυθιστόρημα «Το Όνομα του Ρόδου» που έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες και έχει πουλήσει παγκοσμίως 14 εκατομμύρια αντίτυπα.

Τα βιβλία δεν έγιναν για να τα πιστεύουμε, αλλά για να τα υποβάλλουμε σε έρευνα. Μπροστά σε ένα βιβλίο δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε τι λέει, μα τι θέλει να πει

Umberto Eco

4. Εδώ έγιναν τα πρώτα μαθήματα ανατομίας :O

5. Έντονα τα σημάδια του μεσαιωνικού χαρακτήρα στο καλά διατηρημένο ιστορικό της κέντρο που φιλοξενούσε κάποτε πάνω από 100 πύργους!

Μια φορά και έναν καιρό….στη Μπολόνια

Στο μακρινό μεσαίωνα υπήρχαν δύο φεουδαρχικές οικογένειες με πλούτο και γόητρο. Από την μια ήταν οι Αsinelli και από την άλλη οι Garisenda. Υπάρχει η εικασία πως οι πλούσιες οικογένειες του 12ου αιώνα, θέλοντας να αναδείξουν την υπεροχή τους και τον αστείρευτο πλούτο τους, έχτιζαν ψηλούς πύργους. Όπως καταλαβαίνεις, όσο ψηλότερος ήταν ο πύργος τόσο πιο πολύ επαίρονταν οι εκάστοτε φεουδάρχες. Υπήρχαν και άλλες φυσικά εύπορες οικογένειες που μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή στην γενέτειρα της Μπολονέζ, αλλά οι πύργοι τους δεν βγήκαν νικητές από την μάχη τους με το χρόνο, οπότε και δεν εξαργύρωσαν την υστεροφημία και την ανεξίτηλη φήμη τους στο ευρύ κοινό.

Οι “δίδυμοι πύργοι” της Μπολόνιας αποτελούν ορόσημο της πόλης. Από όποια πλευρά και αν κατευθυνθείς προς το κέντρο, αυτοί είναι εκεί να σε καθοδηγήσουν, όπως οι φάροι τα καράβια.
Σύμφωνα με την ιστορία, υπήρχε έντονη αντιζηλία ανάμεσα στις δύο οικογένειες που είχαν μπλεχτεί στον ιστό ενός ατέρμονου παιχνιδιού υπεροχής! Η χρόνια αυτή αντιπαλότητα έληξε με τους Garisenda να καταφέρουν να ξεπεράσουν τον πύργο των Asinelli, με 104 μέτρα ύψος!

Όμως, αυτό δεν κράτησε για πολύ! Κατά τον 13ο αιώνα σύμφωνα με ιστορικές πηγές, οι περισσότεροι πύργοι καταστράφηκαν είτε ισοπεδώθηκαν σε μια προσπάθεια αναδόμησης της πόλης. Ο πύργος των Garisenda έπρεπε να κοπεί καθώς ενέτρεχε ο κίνδυνος να καταρρεύσει και να τραυματίσει θανάσιμα ανθρώπους. Έτσι λοιπόν, νικητήρια οικογένεια στο βωμό της φεουδαρχικής χλιδής του 12ου αιώνα, καθίσταται αυτή των Asinelli με πύργο ύψους 94 μέτρα.

Και κάπου εκεί ,έτσι απροσδόκητα εισβάλλω και εγώ στο προσκήνιο της χρόνιας διαμάχης.

Φυσικά και δε γινόταν να μην ανέβω ΚΑΙ τα 498 σκαλιά της για να θαυμάσω την πόλη της Μπολόνια από ψηλά!

24 ώρες στη Μπολόνια

Έχεις 24 ώρες στη Μπολόνια; Αν κάτι δε μπορείς να παραλείψεις είναι αυτή η θέα!

Είσοδος 3 ευρώ

Δε το συστήνω σε υψοφοβικούς!
Δεν είναι το κατάλληλο μέρος να ξεπεράσετε τους φόβους σας γιατί η διαδικασία κατάβασης της στενής και σε αρκετά σημεία απότομης ξύλινης σκάλας θα είναι μια αρκετά ψυχοφθόρα διαδικασία για εσάς. Ε ναι, μη μου ρίχνεις κατάρες από ‘κει πάνω!

TIP: Αθλητικά παπούτσια οπωσδήποτε, φωτογραφική μηχανή, σελφοκόνταρο (γιατί μιλάμε καλά ελληνικά :P), βαθιά ανάσα για τις σκάλες και φύγαμε!

Αγαπημένε μου ταξιδευτή αν ο δρόμος σου σε έχει οδηγήσει στη Μπολόνια έξω από τούτο εδώ το κάστρο, όταν φτάσεις στην κορυφή του πάρε μια βαθιά ανάσα και απόλαυσε τη θέα! Άφησε τις φωτογραφίες για αργότερα. Στην προσπάθεια μας να αποθανατίσουμε σε φωτογραφίες αυτές μας τις στιγμές, πολλές φορές τις χάνουμε 😉

Η αρμονία των χρωμάτων ήταν αυτή που με εντυπωσίαζε. Ένιωσα  για λίγο πως ήμουν σε μιαν άλλη εποχή ώσπου η εβδομηντάχρονη Ισπανίδα  λαχανιασμένη δίπλα μου, μου ζήτησε να τη βγάλω μια φωτογραφία.

“Πόσο χαίρομαι να βλέπω μεγάλους ανθρώπους να ταξιδεύουν με ενέργεια μικρού παιδιού που στην πρόκληση των 498 σκαλιών λένε ΝΑΙ χωρίς δεύτερη σκέψη ακόμη και αν χρειαστεί να πάνε αργά και σταθερά”, σκέφτηκα.

To συντριβάνι του Ποσειδώνα

Για ποιο λόγο χτίστηκε;

Λένε πως καρδινάλιος της Μπολόνια τότε ήταν κάποιος Charles Borromeo, o οποίος θέλοντας να γιορτάσει και να εξυμνήσει την τύχη του θείου του να εκλεγεί ως νέος Πάπας, διέταξε την εκπόνηση αυτού του έργου αρχικά στον Giambologna. Ολοκληρώθηκε κατά την διάρκεια του δεύτερου μισού του 16ου αιώνα και απεικονίζει την οικονομική κατάσταση της ελίτ της τότε εποχής.

Εικάζω πως λόγω της κοντινής απόστασης  των δύο πόλεων και λόγω έντονων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των κατοίκων της Μπολόνιας και της Φλωρεντίας, ο σχεδιαστής του συντριβανιού αυτού επηρεάστηκε έχοντας ως πρότυπο στο μυαλό του το συντριβάνι του Ποσειδώνα στην Φλωρεντία το οποίο άρχιζε την κατασκευή του παράλληλα.

Υπό κανονικές συνθήκες, το συντριβάνι του Ποσειδώνα είναι κάπως έτσι…

Εγώ, όμως, που φημίζομαι για την τύχη μου και το απίστευτο μου timing απόλαυσα αυτό. Ναι, γέλα! 😛

Μyth Buster

Λένε ότι μπορείς να μετακινηθείς από την μια πλευρά της πόλης ως την άλλη μέσω των αμέτρητων στοών της, χωρίς να βραχείς. Eίπα να απορρίψουμε ή να επικυρώσουμε τον μύθο!

Λοιπόν, να μη σας τα πολυλογώ, KAI στην Μπολόνια πήγα KAI βροχή πέτυχα KAI μούσκεμα έγινα! Άρα Μyth Buster!

Για να μη τα ισοπεδώσω όλα όμως, δίκαια είναι η πόλη των στοών. Μάλιστα, κάτω από την πόλη βρίσκεται ένα υπόγειο σύμπλεγμα κατακόμβων. Υπάρχει ακόμη υπόγεια, δίκτυο καναλιών από το Μεσαίωνα όπου χρησιμοποιούνταν κυρίως για την διευκόλυνση στη μεταφορά εμπορευμάτων.

Όσον αφορά την μετακίνηση εμπορίου πέραν της υπόγειας οδού, ο δρόμος του Αγίου Στεφάνου σχεδόν παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο της Γαριβάλδη ήταν ο εμπορικός δρόμος των συναλλαγών και ο ασφαλέστερος που οδηγούσε στην μια και μοναδική πόλη του Leonardo Da Vinci, Φλωρεντία!

Μyth Buster 2

Έχεις λοιπόν 24 ώρες στη Μπολόνια και τι να πρωτοκάνεις;

Πάμε να καταρρίψουμε ένα ακόμη μύθο. Αρχικά ποιος είπε ότι γέρνει μόνο ο πύργος της Πίζας; Στη Μπολόνια μάλιστα έχουν περισσότερους! Μπορεί λοιπόν ο πύργος της Πίζας να λανσάρει σε μαγνητάκια, μπλουζάκια, μπρελόκ και καρτ ποστάλ ως το ορόσημο της ομώνυμης πόλης, όμως οι πύργοι της Μπολόνιας γέρνουν και βρίσκονται εκεί γυρτοί και περήφανοι να διεκδικήσουν και αυτοί την θέση τους στα σουβενίρ. Η κλίση τους είναι μικρότερη, όμως, εμφανώς γέρνουν. Ο λόγος; η σύσταση του εδάφους. Άσε που ο πύργος της Πίζας έχει μόνο 293 σκαλιά ενώ των Asinelli; 498!

Ο νηστικός… Μπολονέζ ονειρεύεται…

Η Μπολόνια φημίζεται για την κουζίνα της. Φημίζεται και για την ομώνυμη σάλτσα της.

Μέσα στις 24 ώρες που είχα διαθέσιμες στη Μπολόνια, έπρεπε οπωσδήποτε να συμπεριλάβω την επίσκεψή μου στην Osteria Dell’orsa για να δοκιμάσω tagliatelli ragu και πεντανόστιμα χειροποίητα tortellini.

Σε ευχαριστώ που έμεινες μαζί μου μέχρι το τέλος του άρθρου. ♥ Για περισσότερα άρθρα μπορείς να δεις εδώ.

Αν θελήσεις οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια, μη το σκέφτεσαι, στείλε μου! Θα χαρώ να σε βοηθήσω. Αν πάλι έχεις πάει, άφησε ένα σχόλιο δίνοντας κι εσύ τις δικές σου προτάσεις και ιδέες στου επόμενους

Κατηγορίες

Ευρώπη

Ιταλία